Gaan studeren?

Gaan studeren betekent kiezen. Dat kan soms erg moeilijk zijn. We helpen je graag op weg met de volgende stappen:

 

Kennis maken: wat is dat, het hoger onderwijs?

Als het hoger onderwijs nog onbekend terrein is dan is een grondige kennismaking nodig. Welke soorten opleidingen zijn er? Welke soorten instellingen bieden die opleidingen aan? In welke steden en gemeenten bieden die instellingen zo'n opleiding aan?

Hoe doe je dat?

Op het Hogeronderwijsregister vind je alle informatie over het hoger onderwijs in Vlaanderen. Belangrijk zijn natuurlijk de soorten opleidingen en instellingen. Daarnaast is er ook informatie over de toelatingsvoorwaarden per opleiding, een woordenlijst met uitleg van typische hogeronderwijsterminologie en een woordje uitleg over hoe de controle van de kwaliteit van de opleidingen.

Tip:
Ben je graag meer praktisch bezig, kies je dan niet best voor een professioneel gericht bacheloropleiding. Heb je daarentegen voorkeur voor theorie, dan is een academische gerichte bacheloropleiding misschien meer iets voor jou. 

 

Oriënteren: welke studies worden er aangeboden?

Als het hoger onderwijs enigszins bekend terrein is dan kun je je oriënteren op de inhoud van de studies. Wat wordt er eigenlijk aangeboden? Op die manier kun je nagaan wat de mogelijkheden zijn. Zijn er beroepen die je interesseren? Zijn er studiegebieden die je aanspreken? Op deze manier krijg je een algemeen beeld van de soorten studies die er zijn.

Hoe doe je dat?

Je leraren zijn een eerste oriëntatiepunt. Vraag maar raak. Het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) ondersteunt je leraren onder meer bij vragen omtrent je studiekeuze. Als je wil, kun je rechtstreeks bij je CLB terecht.
Opleidingen worden onderverdeeld in studiegebieden. Die studiegebieden geven goed weer waar de opleiding inhoudelijk thuishoort of voor welke beroepengroep er wordt voorbereid. Op het Hogeronderwijsregister kun je via de studiegebieden zoeken naar opleidingen; kies Uitgebreid zoeken. Kies je enkel voor bacheloropleidingen dan zie je onmiddellijk het hele aanbod in een bepaald studiegebied.

Tip:
Zijn er studenten in je vriendenkring, jeugdvereniging, familie, ...? Vraag hen wat ze studeren, wat die studie eigenlijk precies inhoudt en waarom ze daarvoor gekozen hebben.

 

Informeren: welke opleidingen interesseren mij?

Eens je weet welke studies je zoal in het hoger onderwijs kan volgen, moet je op zoek naar de opleidingen die het meest bij jou passen. Dat heeft te maken met je interesses en je capaciteiten: iets dat je graag wil en ook kan studeren. Iemand die geen kaas heeft gegeten van wiskunde zal bijvoorbeeld niet aangeraden worden om ingenieurswetenschappen te studeren.
Daarnaast moet je ook rekening houden met je eventuele professionele ambities. Als je weet welke beroepen je zoal zou willen uitoefenen, kies je best opleidingen die daar op voorbereiden of bij aansluiten.

Hoe pak je dit aan?

Ook hier kunnen je leraren en het CLB je vooruit helpen. Zij kunnen je capaciteiten en interesses aan specifieke opleidingen koppelen. Op de provinciale Studie- en Informatiedagen (SID-INs) kun je naast informatie over de instellingen zelf ook bijkomende informatie over de opleidingen verkrijgen. Hou tijdens een SID-IN dus je opties open en verzamel informatie van verschillende instellingen en verschillende opleidingen zodat je deze informatie ook kan vergelijken.
In het Hogeronderwijsregister vind je bij de informatie over de verschillende opleidingen ook inhoudelijke informatie per opleidingen, onder meer bij de ‘Eindkwalificaties’ onder het tabblad Doelstellingen. Dit zijn de beoogde leerresultaten, dus wat je als afgestudeerde zeker onder de knie zal hebben. Daarnaast voorzien de instellingen bij elke opleiding ook een link naar hun website waar je nog meer informatie over de desbetreffende opleiding kan vinden. De link naar de website van de instelling kan via de instellingsinformatie worden teruggevonden.
Het Hogeronderwijsregister biedt tevens een eigen zoekfunctie bij Google aan. Die maakt het mogelijk gericht te zoeken op enkel de websites van de instellingen in Vlaanderen. Zoek je naar bepaalde informatie (een beroep of een interessegebied) dan moet je deze zoekfunctie zeker eens testen. Probeer bijvoorbeeld eens boekhouder.

Tips:
Kijk ook eens naar een opleiding waarover je niet meteen dolenthousiast was. De naam van een opleiding zegt soms bijzonder weinig over de inhoud. En misschien sluit die andere opleiding inhoudelijk beter aan bij je interesses.

 

Selecteren: is deze opleiding echt iets voor mij?

Je hebt voldoende informatie verzameld en de opleidingen die je interesseren gevonden. Wat is het verschil tussen die opleidingen en heb je al een voorkeur? Welk verschil is doorslaggevend? Waarom heb je een bepaalde voorkeur?
Weet je al waar je die opleiding kan en wil studeren? Soms wordt dezelfde opleiding aangeboden aan verschillende instellingen. Misschien zijn die opleidingen onderling toch nog voldoende verschillend om je keuze te beïnvloeden? Of is het verschil tussen de (aanpak van) de instellingen doorslaggevend?

Hoe pak je dit aan?

In het Hogeronderwijsregister vind je via de informatie over de instelling (via Zoek een instelling) ook een link naar informatie over studeren aan de desbetreffende instelling. Zo kun je via de CLBs, de SID-INs, het Hogeronderwijsregister en de websites van de instellingen alle benodigde informatie verzamelen. Dat geeft je dus al een heel goed beeld.
Als je nog met vragen zit omtrent de instelling en/of de opleiding moet je zeker naar de infodagen van de instelling(en) en opleiding(en) van je keuze. Maar ook als je quasi zeker bent van je keuze zijn een deelname aan deze informatiedagen een goed idee.

Vergeet hier ook niet de eigen zoekfunctie van het Hogeronderwijsregister bij Google. Zoek je naar informatie over infodagen, probeer dan eens te zoeken met infodag.

 

Kiezen, kiezen, kiezen 

Als je de voorgaande stappen hebt doorlopen dan zal kiezen wel niet meer zo'n grote stap zijn. Goed begonnen is half gewonnen, zo gaat het spreekwoord. Dat geldt dus ook voor studeren. Een goed en nauwgezet gekozen opleiding draagt enorm bij tot je slaagkansen.

 

En nu?

Eens de keuze gemaakt, moet je aan de slag. Je moet je inschrijven en eventueel een woonplaats (kot) zoeken.

 • Inschrijven?
  Op het Hogeronderwijsregister vind je bij de informatie over de opleiding van je keuze een link naar de pagina op de website van de instelling met uitleg over de inschrijvingsprocedure

   

 • Kot zoeken?
  Bij de informatie over de instelling vind je een link naar informatie over de studentenvoorzieningen. Dit zijn alle voorzieningen ten dienste van de studenten, zoals kamerverhuur en studentenrestaurants. Op die manier krijg je meteen informatie over de manieren waarop je een kot kan zoeken of eventueel via de instelling huren.

   

 • Money matters
  Studeren kost geld. Vergeet dus niet je studiefinanciering (studiebeurs) aan te vragen.