Een korte inleiding

Het Hogeronderwijsregister geeft een volledig overzicht van het erkende hoger onderwijs in Vlaanderen. In het geval van bachelor- en masteropleidingen gaat het dan ook over geaccrediteerde, en dus door de Vlaamse overheid erkende, opleidingen.

Kort samengevat presenteert het Hogeronderwijsregister informatie op drie manieren:

 1. Informatie over opleidingen en instellingen
  De opleidings- en instellingsgegevens vind je via de blader- en de zoekfunctie
   
 2. Een leidraad met betrekking tot studeren
  Hoe pak je het aan als je van plan bent te gaan studeren? Wat zijn je mogelijkheden als je al een hogeronderwijsdiploma hebt en wil verder studeren? Waar moet je rekening mee houden als je wil studeren in het buitenland? 
   
 3. Achtergrondinformatie met betrekking tot het hoger onderwijs
  De achtergrondinformatie betreft onder meer de instellingen, de soorten opleidingen, de toelatingsvoorwaarden en de doorstroommogelijkheden.

Bachelor- en masteropleidingen moeten geaccrediteerd worden om erkend te zijn. Als een opleiding geaccrediteerd is, betekent dit dat deze opleiding aan de vooropgestelde kwaliteitseisen voldoet. Accreditatie maakt deel uit van een veel groter Europees stelsel van kwaliteitszorg. Meer over accreditatie vind je hier.

Het hoger onderwijs gebruikt een typische, eigen terminologie, zoals schakeljaren, studiepunten of ECTS, EVCs, enz. Zonder in details te treden, is de uitleg van gangbare terminologie opgenomen met eventuele verwijzingen naar meer informatie.

De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) verzorgt de opmaak en het onderhoud van het Hogeronderwijsregister. Met vragen, suggesties en opmerkingen kan u steeds terecht bij de NVAO.